גיבוש מטכ״ל מרץ 2024
יום ראשון
הכינוס היה בתחנת יבנה מערב בשעה 11:00 בבוקר.
מגיעים לשם ועומדים בתור ארוך עד שמקבלים אישור לעלות לאוטובוסים.
באוטובוס מקבלים חטיף אנרגיה ושאלון רפואי (תביאו עט מהבית כדי לזרז עניינים).
מגיעים לבסיס, איפה שמתקיים היום סיירות בדרך כלל (השנה זה חזר מקציעות למטווח 24), עומדים שוב בתור לרופא, מודדים דופק (אין מה להיבהל מזה, כולם בלחץ רצח ועוברים את זה)
לאחר מכן חלוקת ציוד. דברים חשובים לדעת:
1. ווסט – לקחת ווסט תקין זה חשוב! בלי תיק מאחורה, בלי קרעים (שיראה חדש כמה שאפשר), לבדוק שיש סקוץ׳ חזק ותקין למימיות שלא יפלו לכם. לנסות לראות אם יש בו אופציה להגדיל ולהקטין.
2. קיטבג – הייתי לוקח קיטבג שיש עליו סימן זיהוי (צבע שונה מהשאר, כיתוב כלשהו) כדי שתוכלו לזהות את שלכם בקלות.
3. מימיות – עם פקק תקין ועם חיבור בין הפקק לבקבוק.
4. בגדים – עדיף חולצה במידה שלכם כדי שתראו מדוגמים, אבל הכי חשוב מכנסיים נוחים! תקחו תזמן למדוד את המכנסיים, תעשו סיבובי רגליים ותוודאו שהם לא מגבילות טווח תנועה. אחרי שמצאתם תזכרו את המידות שלכם. יהיה לכם זמן להחליף במהלך הגיבוש אז לא להיבהל אם לא נוח.
5. שאר הציוד פחות קריטי בעיניי
לאחר מכן אוכלים ארוחת צהריים (השנה היו חמגשיות עם מנת פחמימה, מנת ירקות ומנת בשר כלשהו). החמגשיות טעימות אז לא לדאוג, ויש מספיק זמן לעכל אחרי האוכל.
לאחר מכן מתחלקים לקבוצות וכל אחד הולך לקבוצה שלו עד שהמגבשים מגיעים. המגבשים האלה והצוות הזה ילוו אתכם עד יום שני בערב.
המגבשים לוקחים אותנו לדיונה קצת לפני השקיעה, מחלקים לנו מאמרים ללמוד בהפסקות, ומתחילים אקטים. התחלנו דבר ראשון עם מירוץ פילים (ספרינטים סדרי הגעה עם כל הציוד). לאחר מכן זחילות שקים (אצלנו היה הראשון שמגיע ל10 סיבובים), ואז וצוקון זחילות ואלונקה סוציומטרית. לצוותים אחרים היו אקטים טיפה שונים, אבל אותו מספר אקטים.
לאחר מכן נבחנו על המאמר אותו למדנו בהפסקות.
סיימנו כשכבר החשיך וירדנו מהדיונה למתחם, הקמנו ופירקנו אוהל סיירים כמה פעמים (המגבשים עדיין איתנו ורושמים הכל) ואז אכלנו ארוחת ערב והלכנו לישון (7 שעות מטכליות כל לילה)
טיפים ליום הראשון:
1. יבחנו אתכם על המאמר די מהר אז תלמדו טוב ותרדו לפרטים
2. כולם חוטפים שוק ביום הראשון, זה כנראה היום הכי קשה מנטלית. תהיו מוכנים לזה ותזכרו שלמחרת העצימות יורדת (ואז עולה בשלישי) ושככל שהימים עוברים אתם יותר קרובים לסיום, אז תנצלו את הרגע לתת עבודה.
בסוף אכתוב טיפים כללים לגיבוש שעזרו לי, שווה לקרא אותם.
יום שני
קמנו בשני בבוקר הרבה לפני הזריחה, אכלנו לחם עם ריבה ואז המגבשים הגיעו, לקחו אותנו לדיונה והתחלנו אקטים: צוקון עם שק 20 קילו (הראשון שמגיע ל15 סיבובים), סדרי הגעה וחפירת בור. כמו שאמרנו, העצימות טיפה יורדת. אחרי הבור היה ציור של מפת ארץ ישראל בחול, ואז אקט קבוצתי שבו עוברים בעזרת קרשים וחביות מעל ריבוע תחום בחול.
חילקו לנו קרקרים עם גבינה לבנה להחזיר מלחים (כל יום יחלקו), תיחקרו אותנו על המפות והיה אקט קבוצתי של פאזל – כל סיבוב עם האלונקה יש דקה להניח חלק של פאזל. המטרה היא לראות איך כל אחד בצוות מדבר ומתקשר.
אחרי זה חזרנו לח׳ של הרסרים, חילקו לנו ארוחת צהריים והעברנו את הזמן בעבודות רס״ר עד שהמגבשים חזרו.
בערב עשינו פירוק והרכבה של m16, משימה בה כל חברי הצוות צריכים לעבור יחד עם אלונקה מתחת למיטת ברזל, נבחנו על קשרים של 669 (שמינית עוקבת) והייתה דילמה קבוצתית. לאחר מכן עשינו מסע שהיה קצר יחסית וקל מאד (כל המסע היה לעלות ולרדת מהדיונה כמה פעמים).
סיימנו מוקדם, מילאנו סוציומטרי והלכנו לאכול, ותוך כדי קראו לנו לראיונות לפני הניפויים. המגבשים נחמדים מאד אז לא לפחד 🙂
טיפים ליום השני:
1. העצימות יורדת. תבואו עם מצב רוח חיוני, ערים, תכריחו את עצמכם לתת ביום הזה הכל מתוך ידיעה שהוא קצר וקל. תחייכו, גם אם חיוך פנימי, תראו טוב 🙂
2. בקבוצתי – לא חייבים לדחוף את עצמכם בכוח, אני ראיתי שכולם נורא מתלהמים והחלטתי לדבר פחות. מה שכן, כשראיתי שהקבוצה מבזבזת זמן על ויכוחים בדיון ושהזמן אוזל, התערבתי והזכרתי לקבוצה שהמטרה היא לא לדבר כדי לדבר, אלא לדבר כדי לפתור דילמה. חשוב לזכור את זה.
3. בפירוק והרכבה – בלי לחץ. זה כלל ברזל בגיבוש. התוצאה לא משנה למגבשים כמו הדרך, חשוב לא לוותר לעצמכם ולא להיכנס ללחץ בלי קשר לתוצאה.
4. בראיון – תחשבו על מה אתם הולכים להגיד בשבועות לפני הגיבוש.
יום שלישי
קמים מוקדם ומסתדרים בח׳. אוכלים לחמנייה עם ריבה ומתחלקים לקבוצות חדשות שילוו אתכם עד סוף הגיבוש! 🙂 יהיו לכם כמה דקות להתחבר לכולם אז תדברו איתם על ההתחלה.
המגבשים מגיעים ובונים ומפרקים אוהלי סיירים בזוגות.
המגבשים לוקחים אותנו ישר לדיונה, אומרים לנו איזה מאמר ללמוד ומתחילים בסדרי הגעה על ההתחלה, לאחר מכן צוקון זחילות ואז זחילה משולב שקים (שני האקטים היו אצלי עד הראשון שמגיע ל10).
לאחר מכן נבחנים על המאמר ואז הולכים לעשות אקטים מחשבתיים/קבוצתיים:
התחלנו בהעברה של בול עץ למרחק מסויים בלי שהוא יגע בחול (יש כל מיני כלים בשביל להעביר, אסור לסחוב אותו), ולאחר מכן בניית עמדה עם שקי חול. בשלב הזה כבר היה די חם ומאוחר והחזירו אותנו לרסרים, אכלנו צהריים והעברנו את הזמן עד שהמגבשים הגיעו שוב פעם. זה זמן טוב לדבר ולהתגבש עם הצוות החדש.
בערב המגבשים הגיעו ולקחו אותנו לדיונה. עשינו זחילות משולב שקים, אלונקה סוציומטרית וצוקון עם שק 20 קילו, וחפירת בור מטר על מטר. אחרי זה עשינו שוב את האקט שבו עוברים כולנו מתחת למיטת ברזל עם אלונקה.
בחנו אותנו על מפה ולקחו אותנו לישון מוקדם. הסיבה לכך היא כי יש הקפצה (שלא באמת מפתיעה אף אחד). נתנו לנו לאכול ואמרו לנו מהר מהר להיכנס לאוהלי סיירים.
בערך 25 דקות אחרי הגיעו המגבשים (לא יודע איך התגנבו אלינו ככה בשקט, אני הייתי ער ועם נעליים) והקפיצו אותנו לסדרי הגעה. חשוב לא להישבר – יש בערך 7-10 ספרינטים וחוזרים.
מחליפים לבגדים יבשים והולכים לישון עד הבוקר. אין עוד הקפצות כל הגיבוש.
טיפים ליום שלישי:
1. הכי קשה פיזית אבל יותר קל מנטלית. תתכוננו לזה, זה היום האחרון שבו אתם ממש מתאמצים ואחרי זה מגיע יום רביעי ואחרון שבו הריח של הבית מוציא מכם כוחות מחודשים.
2. אקטים קצרים, באמת קצרים, תנו הכל.
3. תעשו רושם טוב על המגבשים בבוקר ותהיו חזקים באקטים הראשונים במיוחד (אבל תשמרו על זה לכל היום). לא לשמור כוחות בכלל!
4. אל תפחדו מהקבוצה החדשה, כמו שא׳ ממזכרת בתיה אמר: ״אין מפלצות בגיבוש״ 🙂
5. תזכרו לאורך יום שלישי ורביעי דבר פשוט: תהיו טובים עכשיו, תעברו.
יום רביעי
הגעתם ליום הממיין האחרון. כל הכבוד.
קמים בחושך עדיין, עושים פקל ריבה ויורדים לדיונה. מתחילים ישר במסע אל תוך אור הזריחה. במסע תנסו להיות על האלונקה כמה שיותר זמן, וכשאומרים לכם להוריד אותה ולעשות שכיבות שמיכה ובטן – תתנפלו על זה! לא משנה מה, אתם מגיעים לאלונקה, גם אם תהיו מוכרחים להוריד אותה זמן קצר אחרי.
אחרי המסע היה צוקון עם שק 20 קילו (15 סיבובים) ואז נבחנו על עוד מפה. אחרי זה עשינו דילמה קבוצתית, בניית עמדה אישית+קבוצתית משקי חול ואז כל אחד עשה הרצאה אישית של דקה וחצי.
לאחר מכן עשינו פירוק והרכבה של נגב, גם ברוגע וגם תחת מאמץ ולחץ. חשוב לנשום עמוק ולהבין שסתם מנסים לשגע אותך.
*בין אקטים שאלו אותנו שאלות טריוויה (מי היו חברי להקת הביטלס, רכס ההרים הגדול בעולם, המטבע של פקיסטן). זה חזר על עצמו פעמיים בגיבוש. זה היה ממש 5 דקות. בנוסף, ביקשו מאיתנו לזכור רצף של ספרות ולאחר מכן נבחנו עליו. אין לזה יותר מדי משקל.
לאחר מכן הלכנו לאכול, עשינו עבודות רס״ר ולקראת ערב המגבשים באו לקחת אותנו.
בערב עשינו אלונקה חפירת תעלה מתחת לחוט (צריך לעבור בצד השני בלי לגעת בחוט). חשוב להיות אמינים ולדווח גם אם רק נדמה לכם שנגעתם. תתכננו לפני שחופרים.
לאחר מכן עשינו אלונקה סוציומטרית ואז צוקון זחילה מאד קשה ומייאש. לי אישית זה היה האקט הכי קשה בגיבוש כי זחלנו במעלה הדיונה. זה מרגיש שזה לא נגמר אבל תזכרו שכל אקט נגמר מהר מאד, ושזה אקט אחרון.
אחרי זה עשינו חפירת תעלה (רוחב את חפירה, אורך את חפירה) וכמה שיותר רחוק. תהיו מדוייקים במידות שמבקשים מכם.
לאחר מכן חזרנו לדיונה ולמעשה סיימנו. המגבשים שברו דיסטנס ואמרו לנו שיקראו לנו לראיונות. מילאנו סוציומטרי ושאלון העדפות (669/קומנדו) והלכנו לישון.
טיפים ליום הרביעי:
1. תזכרו – יום אחרון. תהיו טובים עכשיו – תעברו!
2. יש כמה אקטים מייאשים אבל בגדול הוא יותר קל מהיום השלישי. לא לשמור כוחות בכלל.
יום חמישי
יום מייסר וארוך שמלא בעבודות רס״ר, קיפול של כל מטווח 24 וציפייה מתוחה לתשובות. כולם מתוחים, תשתדלו לחייך ולהקליל (הזמן יעבור לאט). לי היה קשה והעדפתי כבר להיות קצת יותר לבד. זה גם בסדר.
קחו בחשבון – רוב האנשים שעברו חשבו שלא יעברו, אל תאמרו נואש.
וזהו, ארוחת צהריים, קיפולים אחרונים ותשובות. טלפונים תקבלו בערך ב13:00.
טיפים כללים לגיבוש:
1. כל האקטים קצרים – היחידים שארוכים הם צוקונים, וגם הם לא מאד ארוכים. טיפ שעזר לי: כשאתם ממש גמורים, תגידו לעצמכם לתת הכל רק עוד 5 מקצים. אני מעולם לא הגעתי למקצה החמישי בספירה שלי, האקט נגמר לפני. הגיבוש באמת באמת יותר קל ממה שמספרים לנו.
2. תייצרו לעצמכם וודאות – יום ראשון בערב הכי קשה מנטלית, יום שלישי הכי קשה פיזית, יום חמישי בית, יום שלישי הקפצה בערב, חייבים לתת לכם לישון 7 שעות, חייבים לתת זמן לעכל וכו׳… אלא דברים שקל להאחז בהם והם נותנים המון כוח.
3. תביאו יומן מהבית – הבאתי יומן שכתבתי בו מקרים ותגובות, למה לצפות בוודאות (יהיו חברה חזקים ממני, יהיו רגעים מייאשים). כתבתי לעצמי מנטרות לשנן. והכי חשוב אולי – ביקשתי מאבא שלי וחברה שלי לכתוב עמוד בכל יום וכל בוקר/ערב קראתי עמוד. זה מרענן ומרגש.
4. יום לפני הגיבוש תעשו דמיון מודרך – תדמיינו רגעים ממש קשים שמלחיצים אתכם ומה יעזור לכם להתמודד איתם. תרשמו כל מקרה כזה.
5. תאתגרו את עצמכם שברגעים שחורים (ותכלס אין כלכך הרבה כאלה) יש לכם 10 שניות לחייך (גם חיוך עקום ומכוער תופס)
6. תזכרו טוב טוב שכל מה שבודקים זה איך אתם מגיבים, רוצים לראות שאתם לא נשברים. המיקומים שלכם תכלס לא כאלה חשובים.
7. בלמידה ובמפות – תיצרו סיפורי דרך, תקשרו הכל לרגש. זו שיטת לימוד ושינון נפוצה. ותלמדו פרטים קטנים – כמה עצים יש באייקון של היער למשל.
8. באקטים של חפירת בור או בניית עמדה, תתנו הכל גם אם עייפים. זה לא אקט לנוח בו! ותחשבו לפני שאתם פועלים – תתכננו רגע עמדה יצירתית, תשתמשו בענפים ועלים וכו.
שיהיה בהצלחה 🙂
נ׳, צוות תל אביב, עבר את הגיבוש בהצלחה לסיירת מטכ״ל.