סיכום גיבוש טייס – מועד פברואר 2024
יום ראשון: נדרשנו להגיע לתחנת רכבת אופקים ב11:00 בבוקר, שם חיכו לנו כבר מפקדים בדיסטאנס מלא עם כובעים ומשקפי שמש שהושיבו אותנו בטורים וביקשו מאיתנו להציג את שני הטפסים שהתבקשנו להביא: טופס רפואי ממולא על ידי רופא וטופס קליטה. לאחר מכן עלינו לאוטובוסים שהסיעו אותנו לבסיס חצרים, בנסיעה קיבלנו טופס רפואי נוסף למלא, שאלון פרטים אישיים ואת דף הבדחים הראשון שכלל בדחים על מצבי חירום כמו צבע אדום, מכת חום, התייבשות והיפותרמיה, מרגע זה אסור היה לדבר. הגענו לאולם ספורט בו נערכה הקליטה, קיבלנו מדים וקסדה וחולקנו לכיתות של 16 מלשבים כשמוודאים שלא תכיר אף אחד מחברי הכיתה שלך. המפקדים הגיעו וחילקו לנו מספרי ברזל, מספר הברזל שלך הוא האחד שמייצג אותך לאורך כל הגיבוש. המפקדים גם ימנו חנתר שהוא אחראי על זמנים ועל קבלת המפקדים בסוף הזמנים. מהאולם הלכנו לגבעת הגיבוש שם פגשנו את הסמל שאחראי על כל המחלקה שלנו, קיבלנו שקית בה התבקשנו לשים את סט המדים הנוסף שקיבלנו, החולצות הלבנות, מברשת ומשחת שיניים, גרביים, בוקסרים וזהו – כל דבר אחר נשאר בתיק שננעל בתוך מכולה. קיבלנו את שאר הציוד שכלל את חוברת הבדחים, מיטה מזרן שטח ושק"ש שתמקמו בתוך האוהל וקיטבג שבתוכו ווסט מעיל ותד"ל שמכיל ציוד לבניית אוהל סיירים. התבקשנו להשאיר את כל הציוד באוהל חוץ מקסדה ובקבוק מים שחייבים להיות עלינו לאורך כל הגיבוש. בשלב הזה התחלנו בבחינה על הבדח מכת חום שקיבלנו באוטובוס ותרגול של מצב אמת, לאחר מכן המשכנו בדיון בו הקבוצה הייתה צריכה להגיע להסכמה בנושא מסויים. יחסית מהר הפסקנו והתקדמנו לכיוון ריצת הניפוי, עשינו חימום מפרקים קצר ויצאנו לריצת ניפוי של קילומטר כשהרף למעבר לבנים הוא 5 דקות, הריצה לא לגמרי מישורית אבל היא על כביש סלול והשיפוע לא נורא בכלל. אחרי זה חזרנו למתחם הלינה של הגיבוש וביצענו משימת בניית אוהלי סיירים שפירקנו לאחר מכן. החושך ירד אכלנו ארוחות ערב (חמגשית עם אוכל חם וטעים) ונכנסנו לישון על מדים כשניתן לצאת בלילה באופן חופשי לשירותים אבל רק בדיגום מלא עם קסדה ובקבוק.
יום שני: קמנו מהקפצה של הסמל בערך כשעה לפני אור ראשון, צריך לצאת כמה שיותר מהר החוצה ולהסתדר לפי סדרי הגעה תוך ריצה במקום. פתחנו ח כיתתית וקיבלנו לחם עם ריבת אפרסקים וכל אחד שתה גם כוס תה (בעיקרון מים חמים בלי טעם). בהמשך היום זזנו בעקבות המ"מ בין איזורים שונים בגבעת הגיבוש כשהמשימות שביצענו כללו בחינות על בדחים, חידות איינשטיין, דיונים, משימות עיבוד מידע ותכנון אסטרטגיה לפעולה כלשהי (למשל תקיפת בסיס אויב בצורה המיטבית עם האמצעים שנתנו לנו), בניית אוהלים/מחסות, משימות של מעבר מתקנים ואקט "צוקון" שדרש הרמת שק חול ונשיאה שלו בירידה ולאחר מכן בעלייה כשבסוף העלייה התבקשנו לצעוק את מספר הסיבוב שלנו. בסוף היום נכנסנו לישון אבל תוך בערך חצי שעה התעוררנו להקפצה שגם בה כמו בכל ההקפצות בגיבוש היינו צריכים להסתדר בסדרי הגעה ולהמשיך לרוץ במקום "נוהל אדמה בוערת". המשכנו לבצע משימות ודיונים אך לאחר כמה שעות נוספות של עבודה חזרנו למתחם הלינה ונכנסנו לישון עד ההקפצה הבאה בבוקר.
יום שלישי: היום השלישי והרביעי היו הימים היותר פיזיים ומרכזיים של הגיבוש, קמנו שוב כשעוד חשוך והתחלנו במשימות מעבר מתקן (ניצבים מול בריכת חול עם מתקן עץ באמצע כשהמטרה היא להעביר ציוד או להגיע מצד אחד של המתקן לצד השני כל פעם בדרישות משתנות ועם כללים אחרים שהמפקדים יסבירו), מהשלב הזה המפקדים גם התחילו להוריד אותנו לתרגילי כוח (שכיבות שמיכה, כפיפות בטן, סקוואטים וסמוכקומים) בזמן ההסברים ב-ח'. המשכנו לאיזור הזחילות שם היינו צריכים לבצע זחילה ובסוף בריכת החול להסתדר בטור מול המפקד לפי סדרי ההגעה ככה הוזנקנו שוב ושוב עד שהמ"מ עצר אותנו. התקדמנו לאיזור אחר שם המשכנו בדיונים, חידות ומשימת בניית לוח דמקה בחול בגודל 6×6 כשכל משבצת יכולה להכיל בן אדם, שיחקנו דמקה אנושית כשכל אחד מחזיק שק חול מלא על הכתפיים והמטרה היא להיות גם הקבוצה המנצחת אבל גם האחרון שנשאר על הלוח, מי שנפסל מוריד את השק. לאחר מכן גם הגענו למשימת מתלה הזיפים שמזוהה מאוד עם גיבוש טיס, מדובר במעגל מתחים כשהמטרה היא להישאר תלוי על המתח כמה שיותר זמן. בצענו את התרגיל 3 פעמים: בפעם הראשונה עם הפנים כלפי פנים, בפעם השניה עם הפנים כלפי חוץ ובעיניים עצומות ובפעם השלישית לזמן ארוך כשההנחיה הייתה שבכל זמן נתון 55% מהכיתה יהיו תלויים על המתח – בהתחלה היה אסור לדבר ובהמשך אפשרו. בהמשך היום קיבלנו דף בדחים חדש שממנו נדרשנו ללמוד בדח תוך 5 דקות ולאחר מכן להיבחן עליו. את היום סגרנו עם עוד משימות בניה קבוצתיות, חידות איינשטיין, דיונים ומשימות תכנון. בלילה ההקפצה הראשונה הייתה זמן קצר לאחר שנכנסנו לישון והיא הוציאה אותנו למסע קצרצר עם כל הציוד שלנו (כולל המזרני שטח והשק"שים) שבמהלכו להמון נפל ציוד והיו צריכים להסתבך עם להרים אותו ולצמצם את הפער עד שהגענו למתחם אחר בגבעת הגיבוש שם ניתנה לנו משימה להקים בזוגות אוהלי סיירים בהם נישן במהלך הלילה, כשסיימנו לבנות את האוהלים נכנסנו לישון בתוכם אבל שוב לאחר מעט מאוד זמן הקפצה נוספת הפעם כדי לפרק את האוהלים ולעשות את אותו המסע בדרך חזרה למתחם הלינה שם נכנסנו לישון לשינה המרכזית של הלילה כשההקפצה הבאה הייתה כמובן עוד בחושך אבל בבוקר של היום הבא.
יום רביעי: הוקפצנו כשעוד חשוך ומיד הלכנו לאיזור הזחילות כשהפעם ביצענו את הזחילות לרוחב בריכת החול ולא לאורכה כשבסוף כל זחילה היינו צריכים לצעוק את המספר שלנו ואת מספר הסיבוב שהשלמנו, הדרישה הייתה להודיע אם הרמנו את התחת או אם נגענו בזוחל אחר ואם מצב כזה קורה – הזחילה לא נספרת. במהלך היום המשכנו לעבור בין דיונים, משימות המתקנים, חידות, משימות בנייה כיתתיות, תיזוזים, ספרינטים סדרי הגעה, משימות תכנון. היום הרביעי הוא בעיקרון היום האחרון ה"אמיתי" של הגיבוש בסופו סיימנו כבר את כל המתקנים שבגבעת הגיבוש והסוף כבר היה מורגש.
יום חמישי: ביום החמישי כבר לא ראינו את המפקדים שלנו עד לסיום הגיבוש, את כל היום עברנו כמחלקה בניהול הסמל. היום התחיל בהקפצה רק שהפעם אין צורך להסתדר בסדרי הגעה אלא בח' וההשקמה היא כשכבר יש אור בחוץ, שינוי האווירה היה משמעותי עוד יותר כשחילקנו את ארוחות הבוקר ובמקום שהסמל יגיד "אף אחד לא מדבר בזמן האוכל!" הוא אמר "אם מדברים זה רק בלחישות". האיסור על הדיבור בוטל והתחלנו להכיר אחד את השני אחרי שבילינו ביחד ארבעה ימים אינטנסיביים מבלי לדעת כלום. מיד המשכנו להוצאת כל הציוד מהאוהל, פירוק מתחם הגיבוש והאוהלים, מילוי שאלון סוציומטרי, קבלת התיקים האישיים בחזרה, והזדכות על הציוד. משם המשכנו למקלחות שאחריהן עלינו על הבגדים האזרחיים שלנו כשלאחר מכן המשכנו לאולם הספורט בו התחלנו את הגיבוש ושם הוא גם נגמר באופן רשמי עם סרטון שמבשר על סוף הגיבוש ושבירות דיסטאנס עם המ"מ, הסמל וכמובן המפקדים הכיתתיים. האוטובוס החזיר אותנו מהבסיס לתחנה מרכזית באר שבע משם התפזרנו לבתים.
טיפים כללים לגיבוש:
- אמינות זה ערך עליון – תשתדלו לא לעשות שום דבר שאסור לכם אבל אם עשיתם תדווחו מיד.
- תעזרו לחברים – אם למישהו נפל משהו מהתדל בהליכה תרימו לו אותו, הוא גם יודה לכם וזה יכול לעזור בסוציומטרי וגם זה מעיד על כך שאתם אנשים ערכיים שיעזרו גם כשלא נוח ויש לכם הרבה ציוד בידיים.
- תנסו להישאר תמיד מפוקסים – המפקדים יתנו משימות ויקריאו המון מידע, תהיו אלה שמקשיבים ומזכירים לשאר הקבוצה את המידע.
- קחו חלק פעיל – בדיונים והחידות תהיו דומיננטיים (כמובן לא בצורה אגרסיבית) תוסיפו ערך ודעות לדיון ומומלץ מאוד לסכם בסוף כל משימה כזאת את המידע לכולם, זה גם מראה שהקשבתם וגם בסוף המשימה המפקדים ישאלו אחד מחברי הקבוצה על הפתרון אז חשוב מאוד שכולם יבינו מה הוחלט.
- תהיו מסודרים – יש לא מעט הקפצות בלילה אז לפני שאתם הולכים לישון חשוב שתסדרו את הדברים שלכם בצורה שבה יהיה לכם הכי קל לקחת אותם ולצאת ראשונים מהאוהל, בנוסף יש לא מעט גניבות אז אם הציוד שלכם יהיה מפוזר ורחוק מכם הוא יהיה יותר נגיש לגניבה.
- תפגינו ביטחון – בחינה על מבחן בדח היא דבר מלחיץ אבל כשמקריאים למגבש את הבדח, בין אם אתם יודעים את הבדח במלואו או שהוא התקיל אתכם עם בדח שלא הספקתם לסיים ללמוד, חשוב לישר אליו מבט ולהקריא בביטחון מה שכן יודעים ולהפסיק איפה שלא אבל להשתדל לעשות את זה בביטחון ולא להתחיל לגמגם.
- תעשו עבודה מנטאלית – נורא מהר תבינו את הדמויות שהמפקדים, הסמל והמ"מ משחקים, חשוב מאוד לזכור שאלה 100% דמויות ובשבירת דיסטאנס כנראה שתגלו שכולם אנשים מאוד נחמדים. בנוסף תנסו כן לחפש רגעים חיוביים יפים ומצחיקים בתוך הגיבוש ותמיד לחשוב על חצי הכוס המלאה כדי לא לתת לתחושת הכישלון שתחוו לשבור אתכם.
- תמיד תתנדבו – אם מבקשים מתנדב תהיו הראשונים להרים את היד, בפועל כמעט כולם ירימו את היד אבל אתם לא רוצים להיות מהמעט שלא.
- תלמדו כיווני שמים וקריאת זמן לפי השמש – בהמון מקרים המפקדים יבקשו מכם לפתוח שני טורים "לכיוון מזרח" תהיו אלה שברור להם איפה המזרח ותעמדו ראשונים בביטחון, בנוסף אם תדעו בערך מה השעה לפי מיקום השמש בשמים זה יכול להוריד קצת מתחושת אי הוודאות הגדולה ולתת לכם מושג באיזה שלב אתם ביום.
- אם יש אוכל, תאכלו – גם אם אתם לא מאוד אוהבים את האוכל המסוים שמחלקים עכשיו, אתם צריכים את האנרגיה להמשך היום אז חשוב מאוד לאכול בכל זאת. אין מה לדאוג לגבי האקטים הפיזיים כי לאורך הגיבוש דואגים לשמור מרחק הגיוני בין הארוחות לאקטים הללו.
פרטים שחשוב לדעת:
- אל תביאו יותר ציוד ממה שכתוב – כל ציוד שתביאו מעבר פשוט ינעל במכולה (אצלנו אפילו חלק מהציוד שביקשו להביא ננעל במכולה)
- תמיד ניתן לראות חובש – יציעו לכם הרבה פעמים לראות חובש ובכל זמן אתם יכולים ליזום ולבקש לראות חובש, אם יש לכם בעיה רפואית אפשר ללכת וזה לא יפגע לכם בגיבוש אבל בזמן שתהיו שם כן תפסידו חלקים מהגיבוש והזדמנויות להוכיח את עצמכם אז אם אתם לא באמת צריכים, עדיף להימנע.
- המזון בגיבוש – המזון בגיבוש מתחלק ל5:
ארוחת בוקר שאצלנו הייתה תמיד לחם, מלפפון חמוץ, מלפפון רגיל, גבינה לבנה וביצה קשה
ארוחת צהריים שאצלנו הייתה תמיד שתי מנות קרב ולחם
ארוחת ערב שהיא הארוחה המרכזית וההכי טובה, ארוחה חמה שמשתנה כל ערב
פריסות נשנוש שתקבלו בדרך כלל או בהקפצות המוקדמות או אם יש זמנים ארוכים בין ארוחות, מדובר בלחם עם סוג כלשהו של ריבה (תות/אפרסקים/שזיפים)
עוגיות מלוחות שתקבלו במהלך היום והרבה פעמים לפני או אחרי אקטים פיזיים כדי להחזיר מלחים לגוף.
האקטים בגיבוש:
אקטים פיזיים:
ריצת ניפוי – 1000 מטר על כביש
מתלה שזיפים – פעם אחת עם הפנים פנימה פעם החוצה ופעם כ55% מהצוות באוויר כל הזמן
זחילות – לפעמים לאורך, חלק ארוך יותר ואז מסתדרים בסדרי הגעה ולפעמים לרוחב ואז סופרים את מספר הסיבובים
אלונקה סוציומטרית – ספרינט שבסופו מסתדרים בסדרי ההגעה כשהארבעה הראשונים יוצאים לעוד חצי סיבוב עם אלונקה
ספרינטים סדרי הגעה – מסתדרים בשורה ורצים, מקיפים צמיגים וחוזרים להסתדר לפי סדרי הגעה
סחיבת שק ומילוי ערמת חול – ממלאים שליש שק בחול ויוצאים להליכה מהירה (אסור לרוץ) בדיונה מלמעלה למטה ובחזרה כשתגיעו למעלה תצעקו את מספר הסיבוב שלכם ותוסיפו את החול מהשק לערמה שלכם לאחר מכן תסתדרו לפי גודל הערמות ולפי מידת השקעה ואז המפקדים ישלחו אתכם לסבב נוסף רק שהפעם נוספה מטרה נוספת לבנות ערמה כיתתית כמה שיותר גדולה ותצטרכו להחליט בכל פעם האם להוסיף חול לערמה האישית או הכיתתית.
חפירת בור – תקבלו סס"ל אותו תתבקשו למתוח בין שתי אבנים והמטרה היא לחפור בור מספיר גדול כדי שתצליחו לעבור מתחת לסס"ל, אם אתם הציוד או החול נוגע בסס"ל צריך לדווח למפקדים, לכסות את הבור ולהתחיל מההתחלה. בסוף האקט תסתדרו בטור לפי גודל הבור ואז לפי מידת ההשקעה.
הרמת מוט עץ – תדרשו להרים ככיתה מוט עץ גדול וכבד מאוד לאחר מכן מי שיתנדב (יכול להיות יותר מאחד אבל עדיף כמה שפחות כי המוט כבד) יצטרך לרדת מסחיבת המוט ולצייר בחול צורות שהמפקדים יתנו ולעמוד בזמן לצייר אותם, בכל זמן המשימה מוט העץ צריך להיות בתנועה אבל במרחק של עד חמישה מטרים מהמציירים בחול
מעבר מתקנים – בראש גבעת הגיבוש תראו המון מתקני עץ כשכל פעם המשימה בהם משתנה אך ברובם המטרה היא להגיע לצד השני של המתקן עם ציוד מבלי לגעת ברצפה/ באזורים אסורים במתקן
אקטים מחשבתיים:
חידות איינשטיין – חידות בהן כל אחד יקבל פרט מידע שיצטרך לזכור וביחד תהיו צריכים לנסות למצוא פתרון (לדוגמה להתאים כל סוג חמ"ל לשם הקוד שלו) המשימות האלה מאוד קשות וסיכוי טוב שרובן בכלל לא אפשריות אבל אתם צריכים להתייחס לזה כאילו החידה פתירה כל פעם מחדש, לרכז את המידע ולנסות להגיע לפתרון.
תחקור – ילמדו אתכם כיצד מתחקרים בחיל האוויר ובסוף חלק מהמשימות תתבקשו לחקר את המשימה לפי השלבים הבאים: מה קרה? (מה הייתה המשימה והאם נכשלתם) למה קרה? (למה זה עבד לא טוב, מה הייתה הבעיה בדרך פעולה שלכם) איך משתפרים? (נקודה או שתיים מתומצתות ופרקטיות לאיך להשתפר בפעם הבאה)
העברת שיעור לכיתה – כל הכיתה תקבל דף שיעור בנושא מסוים (לדוגמה הרמת מסעות כבדים), יהיה לכם זמן מוגבל לשנן את השיעור ובסוף הזמן יבחר מתנדב שיעביר את השיעור לכל הכיתה
דיונים – יתחלק לשני סוגים, פעמים שיבקשו מכל הכיתה לדון ולהגיע להחלטה בנושא מסוים (לדוגמה: אתם לומדים רפואה, יש מבחן חשוב באנטומיה ואתם רואים שהרבה מהכיתה מעתיקים, האם אתם מדווחים עליהם או לא), ופעמים שיחלקו אתכם לשתי קבוצות אחת בעד ואחת נגד נושא מסוים ותנסו לשכנע את הקבוצה השניה שאתם צודקים (לדוגמה: בעד ונגד הוצאת סיגריות מחוץ לחוק) הרבה פעמים יחליפו בין הקבוצות לאחר מכן.
חידות אסטרטגיה – חלקן יהיו אישיות וחלקן קבוצתיות אבל העיקרון הוא שתקבלו מידע ותצטרכו לעמוד במשימה מסוימת בצורה הטובה ביותר עם המידע שקיבלתם (לדוגמה: המטרה שלכם היא להשבית בסיס אויב לכמה שיותר זמן והכלים שיש לרשותכם הם מספר מסוים של מסוקים, מטוסים וכוחות חי"ר כשלבסיס האויב יש כל מיני סוגים של אמצעי הגנה שאתם צריכים להתחשב בהם ולנטרל לפני שתוכלו לפגוע במסלולי ההמראה שלו)
בדחים – רשימות של פעולות שאתם צריכים לשנן, הם תמיד יהיו עליכם ובכל זמן בין משימה למשימה בגיבוש תתבקשו ללמוד אותם מכיוון שבכל רגע נתון תוכלו להיקרא להיבחן עליהם.
בניית מפקדה/אנטנה/מנחת מסוקים – הכיתה תחולק לשלוש קבוצות כשכל אחת תתבקש לבנות מבנה אחר מהציוד שברשותה ומדברים שתמצא בשטח.
בניית אוהל משותף – הכיתה תחולק ל3 שלכל קבוצה יש משימה (בנייה של האוהל כמה שיותר גבוה, שלא יגע בקרקע, שיעשה כמה שיותר צל)
והמטרה של כל קבוצה זה שהאוהל הכיתתי יענה על המטרה שלהם בצורה הטובה ביותר.
בניית מחסה אישי – תתבקשו לבנות מחסה מהציוד לבניית אוהל שברשותכם שיכיל אתכם ואת הציוד שלכם ויגן בצורה המיטבית משמש ומרוח לפי סדר העדיפויות הזה.
משחק דמקה אנושי – תתבקשו לשרטט בחול לוח דמקה פעם בגודל 6×6 ופעם בגודל 7×6 ולשחק דמקה קבוצה נגד קבוצה כשעל הצוואר שלכם שקי חול מלאים, המטרה להיות הקבוצה המנצחת והאחרון שנשאר על הלוח
משחק קורידור גדול – תתבקשו לשרטט בחול לוח בגודל 9 משבצות על 9 משבצות כשכל משבצת באורך של מוט אוהל אחד, לאחר מכן תניחו בקבוק באמצע השורה הראשונה משני צידי הלוח וכל קבוצה תתחיל עם 10 מוטות אוהל כפולים (שניים מחוברים אחד לשני). בכל תור תבחרו האם לקדם את הבקבוק שלכם צעד או האם להניח מחסום כדי לעכב את הקבוצה היריבה כשהמטרה היא להגיע לשורה של הקבוצה היריבה.
הרבה בהצלחה בגיבוש!!