לוז הגיבוש: אוקטובר 2021
יום ראשון
תגיעו בשעה 8:00 לתחנת הרכבת אופקים ותחכו לקראת העלייה לאוטובוס.
מתחילים לעלות האוטובוסים בקבוצות קטנות (כבר משלב זה מתחילה אווירת הגיבוש – אסור לדבר, וצריך למלא טפסים אישיים ורפואיים שמחלקים לנו).
מגיעים משם לאחר כנסיעה של כ-10 דק לבסיס חצרים, למתחם בו תמסרו את הטפסים האישיים, תעברו בדיקה רפואית אצל החובש, תקבלו את המדים שלכם לגיבוש ואת הציוד האישי שילווה אתכם לאורך כל הגיבוש. לאחר השרשרת הזו, מחלקים אתכם לקבוצות הקבועות שלכם, תיפגשו עם מפקדים שלכם ותקבלו מספרים אישיים.
בשעות הצהריים תתחילו בהליכה לכיוון אזור מתחם הגיבוש כקבוצה עד להגעתכם לאוהל בו תישנו בימים הקרובים. שם תפרקו את הציוד האישי שלכם וחווית הגיבוש תתחיל. תעשו משימות של פתירת חידות ודיונים ולקראת החשיכה יקחו אתכם לאזור בבסיס בו תרוצו את ריצת ה-1000 מטר המנפה.
לאחר ריצת ה1000 תעברו האקט נוסף של זחילות ועוד כמה משימות חשיבה קבוצתיות.
בלילה הראשון כולם הולכים לישון ואין הקפצה, כנראה כדי לתת לכם זמן להבין איפה אתם נמצאים ולהסתגל קצת.
יום שני
קמים מוקדם (לפני הזריחה) להאקט נוסף של זחילות וליום נוסף של משימות קבוצתיות ואישיות מגוונות. תעברו משימות בהן תתבקשו לדון בסוגייה, לבנות מבנים שונים המציוד בו יש לכם וממה שתוכלו למצוא באזור ולענות על חידות קבוצתיות תוך הפעלות שונות.
לאחר סיום היום עם רדת החשיכה, מבקשים מכם להוציא את כל הציוד האישי שלכם מחוץ לאוהל. משם תעשו מסעון עם כל הציוד האישי שלכם למתחם אחר במתחם הבסיס בו תתבקשו לבנות כזוגות אוהלי סיירים אשר בהם תישנו בלילה. משכיבים אתכם לישון ולאחר כחצי שעה בערך ישנה הקפצה בה אתם עושים קצת תרגילים פיזיים כגון: שכיבות שמיכה, כפיפות בטן וסקוואטים. לאחר מכן חוזרים לישון באוהלי הסיירים.
יום שלישי
קמים בשעה מוקדמת לפני הזריחה ולאחר ארוחה קלה לוקחים אתכם לאזור הדיונות של הגיבוש. שם תעברו האקט בו תידרשו למלא שק חול, לרוץ במורד הדיונה ולאחר מכן לעלות ולרוקן אותו בערימת החול האישית שלך. מטרת האקט היא לעשות את מספר הסיבובים הגדול ביותר ושערימת החול שלך תהיה הגדולה ביותר.
משם הלכנו לאזור הזחילות בגבעת הגיבוש ושם ביצענו האקט קצר של זחילות משולב עם אלונקות.
לאחר ארוחת הבוקר עוברים עוד משימות רבות של חשיבה קבוצתית, נבחנים על בדחים (לאורך כל ימי הגיבוש ובאקראיות לגמרי) ומשם הלכנו לאיזור גבעת הגיבוש למתקני המכשולים השונים.
בגבעת הגיבוש יש בערך כ-10 מתקנים שונים של מכשולים בו אתם מתבקשים כקבוצה לעבור תחת הגבלות מסוימות וזמנים קצרים. ביום זה ביצענו כחלק מהמתקנים ועם רדת החשיכה הובילו אותנו למתחם האוהלים שם הושכנו לישון.
כחצי שעה לאחר מכן התבצעה הקפצה ולקחו אותנו לאזור בגבעת הגיבוש ששם ביצענו האקט קבוצתי שמשלב תחרות עם שקים. משם נלקחנו חזרה לאוהלים וחזרנו לישון.
לאחר עוד חצי שעה הייתה הקפצה נוספת והפעם ביצענו כמה משימות קצרות של חשיבה קבוצתית.
יום רביעי
קמנו בשעת בוקר מוקדמת וביצענו האקט של סדרי הגעה משולב עם אלונקות (דומה לאלונקה סוציומטרית אך פחות עצים). בהמשך היום ביצענו עוד משמות מגוונות של בניית אוהלים, משימות חשיבה ובנוסף השלמנו את שאר מתקני המכשולים שבגבעת הגיבוש. ביום זה היו משימות אישיות של תכנון אסטרטגיות שונות לתקיפת בסיס אויב ולחילוץ כוח בשטח אויב.
יום חמישי
כל החצי הראשון של היום מוקדש ל״פירוק גבעת הגיבוש” – פירוק האוהלים, הכנסת ציוד צבאי למכולות שבגבעה והחזרת הציוד האישי שקיבלנו. לאחר שמסיימים עם זה בסביבות הצהריים מקבלים זמן מוקצב למקלחות והחזרה של המדים. לאחר שכולם מסיימים יש מפגש קצר עם המפקדים, ״שבירת דיסטנס״ בקטנה ועליה לאוטובוסים בדרך לתחנה מרכזית אופקים שמשם חוזרים עצמאית הביתה. תשובות מי עובר ומי לא ככל הנראה בתחילת השבוע שלאחר הגיבוש. יום ראשון או שני.
טיפים כלליים לגיבוש
- הגיבוש הוא לגמרי הצגה. אנחנו רק בוחרים איך “לשחק” בה.
- המגבשים הם בני אדם!!! קל מאוד לשכוח את זה ברגע האמת. אל תתעצבנו או תעלבו מההתנהגות שלהם. הם משחקים תפקיד בהצגה הזו שנקראת הגיבוש.
- אין ספק שהמלש”בים שמגיעים לגיבוש באים כדי לסיים אותו בהצלחה (לפחות רובם), מה שיוצר אווירה תחרותית. חשוב מאוד לנסות ליצור חיבור עם חבריכם לכיתה תוך מתן עזרה ככל הניתן. חשוב לזכור שברוב הזמן אסור לדבר, לכן החברים לקבוצה ידעו להעריך אתכם לרוב על סמך המעשים שלכם (כמו גם המגבשים…).
- תהיו אמיתיים ותהיו אתם עצמכם! תחשבו על זה: אם תעברו – מדהים! אם לא תעברו – תתבאסו על זה שניסיתם להיות משהו שהוא לא אתם ולעולם לא תדעו אם אתם האמיתיים מתאימים לקורס או לא. בנוסף, לאחר כמה ימים בו יש עליכם עומס מנטאלי, ה"אני" האמיתי שלכם יחשף ולכן לא יעזור לכם לנסות לשחק מישהו אחר שהוא אתם.
- הכי חשוב לגיבוש ולקורס בכלל – שמירה על כנות. מספיק אפילו שקר אחד וזה עלול לפגוע בקבלה שלכם לקורס. אם דיברתם, איבדתם ציוד אישי או עשיתם כל דבר אחר שהוא אסור, תדווחו על כך ותשמרו על האמינות.
- תנו את ה-100% שלכם. לגבי האקטים הפיזיים, הם מאוד קצרים ולכן אין סיבה לשמור כוחות. תתנו את כל מה שיש לכם בכל מקצה.
- חשוב שלא תשחררו את המחשבה שלהיות בגיבוש הזה זה זכות גדולה. מדובר באמת בחוויה מטורפת שלא נוכל לחוות בשום מקום אחר. מה שיכול לעזור לכם לממש זאת זה לנסות לחפש את היתרונות והפריבילגיות שיש בגיבוש (ויש המון).
- אני באופן אישי הגעתי לגיבוש בגישה שאין בכלל אופציה כזאת שנקראת “חתימת ויתור”. בגיבוש אנחנו נגיע מספר פעמים לנקודת שיברון, ובנקודה זאת הבחירה הכי פשוטה היא לקום וללכת. לפני הגיבוש מומלץ לחשוב למה אתם בעצם עושים את הגיבוש וכך ברגעי משבר תזכירו לעצמכם את ה"למה" הזה שמהווה לכם מהות מעשיכם.
- תבואו להנות! זאת ממש לא קלישאה. אני באמת נהנתי בגיבוש הזה, למרות כל הקושי (והוא גדול). תהנו מתחושות הסיפוק שיש לכם אחרי כל משימה שהצלחתם או כל יום שעבר.
- אתם תיכשלו, והרבה. הגיבוש בנוי בצורה כזו שהמטרה בו היא שלא תצליחו במשימות ותתייאשו מכך. הרעיון מאחורי זה הוא לראות כיצד אתם מתמודדים עם כשלונות ולא מוותרים. תזכרו את זה ואף פעם אל תתייאשו, יהיו לכם לאורך הגיבוש משימות רבות בו תוכלו להוכיח את עצמכם מחדש.
- רצוי ללמוד לפני הגיבוש קצת עקרונות ניווט בסיסיים וקריאת מפה. יהיו משימות רבות בגיבוש בו תצטרכו ליישם את כלים אלו.
- השתדלו ליות מאוד מסודרים ואחראים על הציוד האישי שלכם. לאורך הגיבוש יהיו לכם משימות רבות בו תצטרכו להשתמש בציוד האישי שלכם. במידה ויהיה לכם חסר ציוד אז זה יקשה עליכם בביצוע המשימה.
- הגיבוש כולו מלא בהוראות – בין אם זה במשימות ובין אם זה בחלוקה לצוותים ועשיית דברים טכניים בהתחלה. חשוב מאוד להיות כמה שיותר מפוקסים, גם בחלקים שאולי נראים “פחות חשובים” או שנדמה שלא בוחנים אותנו בהם. כמו כן במשימות של פתרון החידות או בכל משימה אחרת בגיבוש תקבלו הנחיות שאם לא תדעו אותם לא תצליחו לצלוח את המשימה. לכן, חשוב מאוד להיות קשוב לכל הפרטים הקטנים.
- בדיונים ובמשימות הקבוצתיות תשאפו לקחת הובלה ולהתבלט. אך תזכרו! חשוב מאוד לדעת להוביל, אך לא פחות חשוב לדעת להיות מובל.
פרטים שחשוב לדעת
- זה ירגיש כאילו אתם לא ישנים מספיק, אך בפועל אתם מקבלים מספיק שעות שינה.
- כל הגיבוש בנוי על זמנים (כל דבר הכי קטן גם אם זה זמן שירותים). לכן תבואו מוכנים לעבוד תחת לחץ ותהיו תמיד קשובים לזמנים.
- בתחילת הגיבוש, המפקדים מקציבים זמן קצר יחסית בו אנחנו צריכים להכין שקית עם דברים סטנדרטיים ביותר אשר רק אותם אנחנו רשאים לקחת איתנו לפני הכנסת התיקים למכולות:
5 זוגות גרביים
5 זוגות תחתונים
עד 5 חולצות (אסור תרמי)
מברשת ומשחת שיניים
לבנות – מוצרי היגיינה.
כדי להקל על עצמכם, תוכלו להכין שקית זו מראש בבית. בעיקרון, לא כל כך משתמשים בדברים האלה. בסוף היום כולם רק רוצים לישון ומפחדים מהקפצות. - חשוב לדעת שבסוף סיכוי הקבלה שלכם לקורס טיס אינו מותנה רק בגיבוש. לאחר הגיבוש עושים שקלול של כל הנתונים שלכם עוד מתחילת המיון לקורס הטיס ולכן גם אם הרגשתם שהלך לכם פחות טוב בגיבוש, אין סיבה להתייאש (מפני שיכול להיות שהייתם טובים מאוד בסימולטורים או בשלב המיונים האישיותיים).
האקטים בגיבוש
פיזיים
- זחילות – 8 מקצים של זחילות בכל פעם אשר תשאפו להגיע בהם בין הראשונים ותסתדרו על פי סדרי הגעה. (היה פעמיים בכל הגיבוש)
- זחילות משולב אלונקה – 6 מקצים של זחילות בהם תסתדרו על פי סדרי הגעה וארבעת הראשונים יתפסו אלונקה וידרשו לעשות סיבוב נוסף איתה בהליכה סביב מתחם הזחילות. (היה פעם אחת בגיבוש)
- ספרינטים משולב אלונקה – 10 מקצים של ספרינטים בהם תשאפו להגיע בין ארבעת הראשונים ולתפוס את האלונקה. ארבעת הראשונים עושים סיבוב נוסף עם האלונקה בזמן שהשאר ממתינים על קו הזינוק. (היה פעם אחת בגיבוש)
- שקים – האקט בו אתה נדרש בסופו להיות עם ערימת החול הגבוהה ביותר. ממלאים בראש הדיונה שק, רצים עם השק במדרונה, מקיפים חבית וחוזרים בחזרה לראש הדיונה בכדי לרוקן את השק בערימה האישית שלך. בכל פעם עליך לצעוק את מספרך האישי ואת מספר הסיבובים אותם ביצעת. (היה פעם אחת בגיבוש)
- מתלה שזיפים – ישנו מעגל של מתקני מתח מחוברים בו כל חברי הקבוצות מתבקשים להיתלות על המתח ולהישאר זמן ארוך ככל שניתן. עושים את זה שלוש פעמים – פעם אחת כאשר כל חברי הקבוצה רואים זה את זה, פעם שנייה כאשר כולם עם עיניים עצומות ופעם שלישית כאשר כ-55% מחברי הכיתה נדרשים להיות תלויים בו זמנית. (היה פעם אחת בגיבוש)
- ריצת 1000 – ריצה מנפה בתחילת הגיבוש בה תדרשו לרוץ מהר ככל שניתן 1000 מטרים.
- המתקנים בגבעת הגיבוש – ישנם מתקנים שונים בגבעת הגיבוש, ולכל אחד מהם משימה שונה. עליכם להיות קשובים להוראות ולתנאים לביצוע המשימה. בחלק מהפעמים תתבקשו להוביל את הקבוצה לביצוע המשימה כאשר רק לכם מותר לדבר – נצלו את ההזדמנות!
מחשבתיים
- קליטת מידע ודיבור בפני קהל – המגבשים מחלקים דפים בהם מוסבר איך להרים משקלים כבדים, ומבקשים מתנדב שיסביר את זה לכולם בצורה הטובה ביותר, יתן דגשים לביצוע וידגים. לאחר מכן יבקשו עוד מתנדב או שניים שידגימו על פי הנאמר.
- חידת איינשטיין – ניתן למצוא את החידה הזאת בקלות באינטרנט. כל אחד מחברי הקבוצה מקבל רמז אחד לחידה, ויש לפתור את החידה במקביל לסחיבת קורת עץ כבדה וארוכה מצד לצד (קבוצתית).
- התקפת בסיס אויב – אתם צריכים לתכנן תקיפה של בסיס אויב מסויים. המגבשים מחלקים לכם דפים עם נתונים רבים וכלים שונים הנמצאים בידיכם בהם אתם רשאים להשתמש, ויש לכם זמן מוקצב לקריאה של הדפים האלו כאשר בסופו תצטרכו להתנדב ולהסביר למגבשים על תוכנית הפעולה שגיבשתם. חשוב לציין שבדפים יהיו המון נתונים ברמת המשקלים המירביים שאתם יכולים לשאת במטוסים שנמצאים ברשותכם, שיקולי דלק, שיקולי זמן, הגבלת תחמושת, סוגים שונים של כוח אדם (כדוגמת חילוץ, אבטחה, רופאים) וכו’.
- אסטרטגיה – מפקדת המחלקה מקנה הנחיות רבות על תקיפת אויב ואתם צריכים לתת שלושה אלמנטים מרכזיים לבניית בסיס אידיאלי שיגן עליכם בצורה הטובה ביותר. לאחר שכל אחד מחברי הכיתה הציג בפני המגבשים את שלושת האלמנטים המרכזיים שלו, אתם תערכו דיון קבוצתי בו תצטרכו לשכנע את שאר חברי הקבוצה לבחור באלמנטים שלכם. המטרה שמתוך שלושת האלמנטים המרכזיים שבחרתם כקבוצה, יהיו כמה שיותר אלמנטים שאתם הצגתם בהצעה שלכם. לאחר מכן, תצטרכו לבנות כקבוצה מודל של הבסיס עם שלושת האלמנטים המרכזיים שנבחרו בקבוצה.
- סדר פעולות במקרה של התרסקות בשטח אויב – אתם דנים בקבוצה מהן חמש הפעולות הראשונות שהייתם עושים במקרה של התרסקות בשטח אויב (לדוגמה: קשר, אספקת מזון, מחבוא וכו’).
- בד”חים – בתחילת הגיבוש יחלקו לכם חוברות בד”ח עליהן תיבחנו באופן אקראי בין משימה למשימה ע”י המגבשים שלכם. זמן הלמידה של הבד”חים יוגדר על ידי המגבשים.
- צורות – משימות מגוונות אשר תצטרכו כקבוצה להצליח להרכיב צורות שונות מחלקי פאזל לצד הרמת קורת עץ על ידי שאר חברי הקבוצה.
- דיונים קבוצתיים – תקבלו סוגיות שונות אשר תידרשו לדון בהן כקבוצה ובסוף הזמן לספק תשובה סופית אשר כל הקבוצה מסכימה עליה פה אחד.
מיומנות טכנית
- הקמת אוהל סיירים – מחלקים את החברים בכיתה לזוגות, ואתם צריכים להקים יחד אוהל סיירים מהציוד שיש לכם בהתאם.
- מבנה הגנה מפני אויב – עליכם לבנות (כל אחד לעצמו) מהכלים הנמצאים ברשותכם ובשטח את מבנה ההגנה מפני תקיפת אויב הטוב ביותר, תוך התחשבות בכיוון הרוח והגשם.
- מבנה בעל הנפח הגדול ביותר – עליכם להיעזר בדברים שאתם מוצאים בשטח ולבנות באמצעותם את המבנה בעל הנפח הגדול ביותר.
- מבנה המספק את מרבית הצל – עליכם לבנות מבנה שמספק את הצל המירבי וההגנה לציוד האישי שלכם. עשינו את האקט זה בשקיעה ולכן בעצם רצו לראות בכך את אופן החשיבה שלנו. בשלב השקיעה המבנה שיספק את הצל המירבי צריך להיבנות בהתאם לשמש.
- בניית מפקדה – הכיתה תחולק ל-3 קבוצות וכל אחת תקבל משימה אחרת לבנייה אשר ביחד כל אחד מהמבנים ירכיבו מפקדה (אחת תתבקש לבנות את האנטנה הגבוהה ביותר, אחת תתבקש לבנות אוהל מפקדה עם מכשיר קשר ואחת תתבקש לבנות מנחת מסוקים בממדים מסוימים).