היסטוריה
הפינוי המוסק הראשון בישראל אירע באוגוסט 1951 כאשר טייס פייפר ביצע נחיתת אונס על חוף ימה של תל אביב ומסוק פינה אותו ללא פגע. החל משנת 1954 פעלה בחיל האוויר כיתת פינוי רפואי בהיטס של רופאים וחובשים.
רק ב-1974, ולאחר אירועים רבים שדרשו מענה מקצועי יותר, החלו תהליכי הקמת יחידת החילוץ והמילוט 669. באפריל 1974, התייצבה בבסיס חיל האוויר "תל נוף" צוות החיילים הראשון של היחידה, כולם לוחמים ותיקים המורכבים מצוללנים ויוצאי יחידות חיל הים. ב-1975 הוכרזה היחידה כמבצעית וכללה באותה העת כ-12 לוחמים ורופא אחד.
בסוף 1978 צורפה ליחידת 669 יחידת הפינוי בהיטס ירפ"א אשר כללה רופאים וחובשים מוטסים ושמה של היחידה שונה ל"יחידת חיוץ ופינוי בהיטס 669".
כיום היחידה נחשבת לאחת היחידות המיוחדות בצה"ל ובסיס הקבע שלה הוא בתל נוף. ייעודה האמיתי הוא חילוץ טייסים, שנטשו את מטוסם בשטח אויב, אך היא משמשת גם לחילוץ כוחות לוחמים תחת אש, פינוי פצועים משדה הקרב, חילוץ מטיילים שנפצעו, חילוץ צוותים ימיים, פינוי מוטס של פצועים לבתי חולים וביצוע סריקות אוויריות וקרקעיות לאיתור נעדרים.
מסלול ההכשרה
אורך כ-18 חודשים וכולל:
טירונות משותפת בבא"ח נחל
אימון חי"ר מתקדם
קורס חובשים קרביים
קורס מ״כים,
קורס לוטר
שלב ייעודי הכולל – אימוני מסוקים, צניחה, צלילה, אימוני מילוט וחילוץ ועוד.
לוחמי 669 נדרשים להתחייב לחתימת קבע של 24 חודשים, סה"כ שירותם הצבאי הינו 4 שנים ו8 חודשים.
הישגים
צל"ש אלוף – צל"ש מפקד חיל האוויר על פועלה במלחמת לבנון השנייה.
צל"ש מפקד אוגדה – צל"ש מפקד בסיס תל נוף על פועלה במבצע צוק איתן.
תנאי קבלה
פרופיל 97 וקב"א 52 ומעלה (למעט חריגים).
דרכי הגעה ליחידה
- מעבר יום סיירות וקבלת גיבוש מטכ"ל/שייטת.
- סיום גיבוש מטכ"ל/שייטת וקבלת "גיבושון 669".
- מעבר "גיבושון 669" בהצלחה. (הגיבושון כולל: קשירת חבלים ורתמות, ניווטים ומבדקי מים: פירוק צרור משקולות בתוך המים, שחייה וצלילה, שימוש בשנורקל ומבחן "טבעת הלחץ"
- מעבר בדיקות רפואיות ותחקיר ביטחוני.