היסטוריה
שורשיה של שייטת 13 נעוצים בימים שלפני הקמת המדינה, כאשר מספר יחידות קומנדו ימי קטנות של הפלמ"ח וההגנה פעלו במקביל. עם פריצת מלחמת העצמאות ב-1947, הוקם השירות הימי והחלו לפעול שתי יחידות קומנדו ימי, אחת של צוללנים ואחת של מפעילי סירות. לאחר המלחמה התמזגו שתי היחידות ובשנת 1950 הוקמה יחידה מאוחדת שנקראה "שייטת 13".
מקורו של שם היחידה מגיע מאירוע שאירע ב-13 לחודש באותה תקופה – ספינה בה הפליג חבר היחידה הימית של הפלמ"ח טבעה והוא הצליח להגיע בשחייה אל החוף. בעקבות כך, חברי היחידה החליפו להיפגש בתאריך זה, 13 לחודש, ולהרים כוסית.
שייטת 13 מוגדרת כיחידת הקומנדו הימי של חיל הים הישראלי הפועלת בים, ביבשה ובאוויר וכן אוספת מידע מודיעיני על האויב ותוקפת מתקנים חיוניים וכלי שיט בנמלי האויב בעתות מלחמה.
בסיס האם של היחידה שוכן בעתלית, והיחידה כפופה ישירות למפקד חיל הים. לוחמי השייטת עובדים בצוותים קטנים ומגובשים ולכן נדרשים לעמוד בלחצים פיזיים ונפשיים ולהפגין יכולת עבודה בצוות, נחישות, מקצוענות ושאיפה למצוינות. לאחר סוף מסלול שייטת, הלוחמים זוכים לקבל את העטלף הנכסף.
מסלול ההכשרה
אורך כ-18 חודשים וכולל:
טירונות חיל רגלים ואימון מתקדם בחטיבת גולני.
שלב "מכין" – מתקיים בבסיס השייטת ובו הלוחמים נחשפים בצורה הדרגתית לפעילות השייטת, לומדים את ערכיה והצוות הולך ומתגבש לצוות לוחמים (כאן גם מתבצעות רוב ההדחות). הלוחמים עוברים אימוני כושר, שיטות פשיטה, שיט בסירות גומי ועוד.
שלב "ייעודי" (לאחריו שלב ייעודי מתקדם) – השלב הבא בהכשרה בו כל צוות לוחמים מתמקצע בתחום ייחודי. ההכשרות כוללות תקיפה על ידי סירות, קורס לוחמה בטרור, קורס צניחה, צלילה קרבית, קורס מפקדי ים ועוד.
המועמדים שיתקבלו לשייטת יחויבו לחתום 36 חודשי שירות, סך השירות של לוחמים בשייטת 13 הינו 5 שנים ו-8 חודשים.
הישגים
1981 – צל"ש הרמטכ"ל על "פעילות נגד המחבלים בלבנון"
2002 – צל"ש הרמטכ"ל על "פעילותה בכל זירות הלחימה".
2010 – 2 צל"שים על "ביצועם המוצלח של רצף מבצעים מורכבים"
2010 – פרס מנחם בגין על "פעילותה למען ביטחון המדינה ואזרחיה"
2014 – צל"ש הרמטכ"ל על "רצף פעולות חשאיות בעומק שטח האויב"
תנאי קבלה
פרופיל 97 ללא סעיפים פוסלים, קב"א 52 ומעלה.
דרכי הגעה ליחידה
- מעבר יום סיירות בהצלחה וקבלת גיבוש שייטת 13 או לחילופין ביצוע גדנ"ע צלילה בהצלחה.
- מעבר בדיקות רפואיות ומבחני יכולת ממוחשבים בביתן חיל הים תל השומר.
- מעבר בהצלחה גיבוש שייטת במשך 5 ימים בבסיס השייטת.
- מעבר בדיקות רפואיות מיוחדות לצלילה במכון לרפואה ימית.
- מעבר תחקיר בטחוני ופסיכולוג.